Stappen in het Projectmanagementproces
Om projecten in de zorgsector succesvol uit te voeren, is het belangrijk om het projectmanagementproces zorgvuldig te volgen. Hier zijn de belangrijkste stappen in het proces:
1. Competenties
In deze fase wordt het projectidee gedefinieerd en geëvalueerd op haalbaarheid. Het omvat het identificeren van projectdoelstellingen, competenties, het vaststellen van de scope, het bepalen van de benodigde middelen en het verkrijgen van goedkeuring van belanghebbenden.
2. Denken en doen
In de planningsfase worden de taken, mijlpalen, tijdlijnen en verantwoordelijkheden van het project vastgesteld. Het omvat het opstellen van een gedetailleerde aanpak, het toewijzen van resources, het identificeren van risico’s en het ontwikkelen van een strategie.
3. Handen uit de mouwen
Tijdens de uitvoeringsfase worden de geplande activiteiten uitgevoerd en worden de voortgang en kosten van het project bewaakt. Het omvat het coördineren van teamleden, het oplossen van problemen, het bijhouden van de voortgang en het communiceren van updates aan belanghebbenden.
4. IJkmomenten
In deze fase wordt de voortgang van het project nauwlettend gevolgd en worden eventuele afwijkingen van het plan geïdentificeerd en aangepakt. Het omvat het monitoren van de voortgang, het bijstellen van de planning indien nodig en het implementeren van wijzigingsbeheer.
5. Innoveren
De voglende stap is het starten van de gewenste implementaties, interventies of projecten om de beoogde vernieuwing aan te wakkeren. Alles met als doel om de organisatie zelf in de regie te brengen over haar eigen zorg digitalisering en innovatie. Het omvat ook het communiceren van de resultaten aan belanghebbenden en het vieren van het succes van het project.
Laat een Quickscan uitvoeren