Klant aan woord – Noorderbreedte: Samen werken aan data gedreven zorg

Auteur Landgoed Ontmoet
Door: Nienke Quist

Inhoudsopgave

  1. De uitdagingen bij Noorderbreedte
  2. De rol van Landgoed Ontmoet: procesverandering
  3. Data gedreven revalidatie: een vooruitstrevend project
  4. Business Intelligence: de volgende stap
  5. Samenwerking voor de toekomst

Logo Noorderbreedte (1)

Bij Noorderbreedte speelt data een steeds belangrijkere rol in de zorgverlening. De wens om data gedreven te werken sluit aan bij de bredere trend in de zorgsector, waar het slim inzetten van data efficiëntere zorg mogelijk kan maken. Marco Rijkens, informatiemanager bij Noorderbreedte, vertelt hoe Landgoed Ontmoet heeft bijgedragen aan hun traject.

De uitdagingen bij Noorderbreedte

Noorderbreedte staat voor diverse uitdagingen, vooral op het gebied van digitalisering en data-analyse. Marco Rijkens, al jaren verantwoordelijk voor de ICT binnen de organisatie, heeft sinds dit jaar ook de verantwoordelijkheid voor Business Intelligence (BI), dat is overgekomen naar de ICT-afdeling. Met meer dan 32 jaar ervaring in IT en programmamanagement wist Marco dat de overgang naar data gedreven werken geen eenvoudige taak zou zijn. “We moesten strategisch nadenken over welke projecten we zelf uitvoeren en voor welke projecten we de hulpvraag stellen aan externe specialisten,” zegt hij.

Een belangrijk vraagstuk was het project rond Business Intelligence (BI). Marco vertelt: “We stonden voor de keuze om ons huidige platform te vernieuwen of helemaal opnieuw te bouwen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een nieuw platform. De technische uitvoering hiervan hebben we uitbesteed aan onze IT-partner. Maar met een technische realisatie zijn we er nog niet. Waar wij nog hulp bij nodig hadden, was ondersteuning bij de organisatorische kant van de verandering.”

De rol van Landgoed Ontmoet: procesverandering

Op dat punt kwam Landgoed Ontmoet in beeld. Susan Leppen, veranderkundige bij Landgoed Ontmoet, begeleidt Noorderbreedte bij de noodzakelijke organisatorische veranderingen om data gedreven werken mogelijk te maken. “Landgoed Ontmoet is niet de technische partner,” benadrukt Marco, “de expertise van Landgoed Ontmoet ligt op verandermanagement. Ze helpen ons met vragen zoals: ‘Hoe krijgen we de organisatie mee?’ en ‘Hoe passen we onze processen aan om dit te ondersteunen?’”

Noorderbreedte Locatie

Data gedreven revalidatie: een vooruitstrevend project

Naast het Business Intelligence-project is Susan Leppen betrokken bij het data vraagstuk rond “data gedreven revalidatie.” Het revalidatieproject bij Noorderbreedte richt zich op het optimaliseren van data gestuurd werken binnen de revalidatiezorg. Dit initiatief is onderdeel van een samenwerking tussen Noorderbreedte, Revalidatie Friesland, Thuiszorg Het Friese Land en het MCL ziekenhuis. Samen hebben ze de ambitie om de revalidatiezorg te vernieuwen en toekomstbestendig te maken.

Een belangrijke uitdaging is het vernieuwen van bestaande zorgmodellen en deze te integreren in een nieuwe, data gestuurde manier van werken. Marco legt uit: “We wilden een oud concept toepassen in een moderne omgeving. De uitdaging is om het platform te ontwikkelen dat dit mogelijk maakt, wat we nu realiseren met het Business Intelligence-project.”

Voor dit project is Susan begonnen met het uitdenken van een plan om gegevens samen te brengen in een informatieplatform binnen de revalidatiezorg. Met de afronding van het onderzoek naar de positionering van het vernieuwde informatieplatform worden nu stappen gezet om deze inzichten ook in de praktijk te realiseren. Momenteel speelt Susan in de rol van product owner een actieve rol in het verzamelen en inzichtelijk maken van deze gegevens via een data dashboard.

Het uiteindelijke doel van het revalidatieproject is om in 2025 een start-up te lanceren die zich richt op het leveren van efficiëntere en effectievere revalidatiezorg aan ongeveer tien cliënten, waarbij data een centrale rol speelt in de behandeling en zorg. “Met haar verschuiving naar het Business Intelligence-project kunnen we de weg vrijmaken voor verdere vooruitgang,” voegt Marco toe.

Business Intelligence: de volgende stap

Op dit moment is Noorderbreedte druk bezig met het bouwen van een nieuw platform dat data-analyse en rapportages ondersteunt. De kern van deze projecten draait om de vraag hoe Noorderbreedte de zorg zo efficiënt en effectief mogelijk kan inzetten. “Wat we met BI willen bereiken, is niet alleen data verzamelen, maar deze ook effectief gebruiken om de zorg efficiënter te maken,” aldus Marco.

Door slim gebruik te maken van data wil de organisatie haar zorgprocessen optimaliseren en schaalvoordelen realiseren. “Zelfstandig kunnen de verschillende zorginstellingen niet blijven bestaan,” voorspelt Marco. “Het gaat om samenwerken, schaalvergroting en het blijven leveren van kwalitatieve zorg.”

Landgoedontmoet (1)

Samenwerking voor de toekomst

De samenwerking tussen Noorderbreedte en Landgoed Ontmoet laat zien hoe belangrijk het is om niet alleen de technische aspecten van data gedreven werken te omarmen, maar ook de organisatorische veranderingen die nodig zijn. Marco: “Susan helpt ons om deze veranderingen op een effectieve manier door te voeren. Het gaat om procesverandering en het meenemen van de organisatie in deze nieuwe manier van denken en werken.”

“Met de voortgang van het Business Intelligence-project zijn we bij Noorderbreedte op de goede weg om data gedreven werken een integraal onderdeel te maken van onze zorgprocessen.” Dankzij de begeleiding van Landgoed Ontmoet wordt de organisatie klaargestoomd voor de toekomst, waarin efficiëntie en samenwerking centraal staan.

Susan Landgoed Ontmoet

Getriggerd door ons artikel en benieuwd wat we voor jou kunnen doen?

Neem contact met ons op en plan een vrijblijvende kennismaking, of ga direct de diepte in met een foucussessie.

Contact opnemen

Wil je dit artikel delen?

Bottom shape