Klant aan het woord – Leger des Heils: Een toe­komst­gerichte samenwerking

Auteur Landgoed Ontmoet
Door: Nienke Quist

Inhoudsopgave

  1. Van maatwerk naar standaardisatie
  2. Een gedeelde visie op innovatie
  3. Uniformiteit in een complexe organisatie
  4. Procesverbetering en kwaliteitszorg
  5. Langdurige samenwerking met impact
  6. Samen sterker voor betere zorg

Soms komen de juiste mensen en organisaties op het juiste moment samen. Zo ook bij Leger des Heils en Landgoed Ontmoet. Waar de één zich inzet voor kwetsbare mensen in de samenleving, helpt de ander zorgorganisaties digitaal gezond te worden. De samenwerking tussen beide partijen ontstond uit een gedeelde ambitie: zorgen voor een solide en toekomstbestendige manier van werken in de zorg.

Van maatwerk naar standaardisatie

Bijna drie jaar geleden stapte Laura de Jong-van Maanen namens Landgoed Ontmoet het Leger des Heils binnen. Ze begon als Product Owner en kreeg al snel een belangrijke rol in de digitalisering van zorgprocessen. Leger des Heils gebruikte – en een groot deel gebruikt nog steeds – een op maat ingericht Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) voor verschillende domeinen. Maar voor het domein Verpleging & Verzorging (V&V) voldeed dit maatwerk systeem niet meer.

Het methodisch werken en de uitwisseling van informatie tussen zorgverleners, paramedici en medici werden onvoldoende ondersteund. Daarom was een nieuw systeem nodig. Voor de V&V werd gekozen voor een standaard ECD, terwijl de andere domeinen binnen Leger des Heils hun bestaande systemen blijven gebruiken. Laura begeleidde de selectie van het nieuwe systeem voor de V&V. Binnen het veranderprogramma ondersteunde Laura bij het uniformeren van processen in de V&V op het niveau van protocollen en procedures.

Leger Des Heils

Een gedeelde visie op innovatie

Wat Laura direct opviel bij Leger des Heils, was de toekomstgerichte blik en de sterke saamhorigheid binnen de organisatie. “Ze zijn echt vooruitstrevend, veel digitaler dan men zou verwachten. Iedereen werkt samen, van zorgprofessionals tot management, met een gedeeld doel: de best mogelijke zorg leveren. Dat maakt deze samenwerking zo bijzonder.”

Jannine van Roekel, directeur zorg bij Leger des Heils regio Midden-Nederland, bevestigt dit: “De adviseurs van Landgoed Ontmoet vullen ons perfect aan in de verdere ontwikkeling van onze organisatie en de kwaliteit van zorg.” Met haar brede expertise in beleids- en organisatieontwikkeling, management in de gezondheidszorg en projectmanagement, weet Jannine als geen ander hoe belangrijk een sterke digitale basis is voor goede zorg.

Uniformiteit in een complexe organisatie

Een van de grootste uitdagingen binnen Leger des Heils is de omvang en complexiteit van de organisatie. Verspreid over meerdere regio’s en locaties, met verschillende werkwijzen en systemen, was het niet eenvoudig om tot een uniforme aanpak te komen. “Hoe breng je die verschillende werkwijzen samen zonder de kracht van de organisatie te verliezen?” vroeg Laura zich af. Dit werd een van de speerpunten van haar werk binnen Leger des Heils.

Samen met diverse werkgroepen werkte ze aan de vraagstukken: Hoe kun je samenwerken in het dossier van de cliënt? en Hoe zorg je ervoor dat rapportages en procedures eenduidig zijn? Inmiddels is er een solide basis gelegd en staat de organisatie aan de vooravond van de implementatie van het nieuwe ECD binnen de V&V.

Leger Des Heils

Procesverbetering en kwaliteitszorg

Momenteel werkt Laura in een multidisciplinair team aan kwaliteitsverbetering binnen Leger des Heils. Dit team bestaat uit deskundigen van verschillende afdelingen, zoals het Centrum voor Informatievoorziening (CIV), Bureau Trajectmanagement (BTM), Productiecontrol, Proces- en Informatiemanagement (PIM) en de Zorg.

Samen met de expertise van deze verschillende disciplines wordt gezocht naar de beste werkwijzen en implementatiestrategieën voor de V&V binnen Leger des Heils, zodat methodisch werken en informatie-uitwisseling beter worden ondersteund. Deze transitie draagt bij aan de verdere professionalisering van de zorg.

Leger des Heils ziet hierin de meerwaarde van Landgoed Ontmoet: “We werken heel fijn samen. Ze zijn deskundig en hebben tegelijk een pragmatische aanpak: doen wat nodig is, werken op basis van transparantie en vertrouwen. Daarmee hebben ze ons al meerdere keren een goede dienst bewezen.”

Langdurige samenwerking met impact

Laura werkt sinds mei 2022 bij Landgoed Ontmoet en had aanvankelijk haar twijfels over consultancy. “Ik dacht: niks voor mij, dat consultant-zijn.” Maar al snel ontdekte ze dat haar rol bij Landgoed Ontmoet verder ging dan advies geven. “Bij Landgoed Ontmoet werk je echt samen met de klant, je bent als het ware een extra collega. Dat maakt het werk zo waardevol.”

Haar rol als organisatieadviseur en procesbegeleider informatievoorziening & ICT stelt haar in staat om ICT en zorg te verbinden. Door veranderingen zorgvuldig te begeleiden en procesmatig werken te introduceren, zorgt ze voor tastbare resultaten. De langdurige projecten, zoals bij Leger des Heils, maken dat ze niet alleen adviseur is, maar echt onderdeel wordt van het team.

Samen sterker voor betere zorg

De samenwerking tussen Leger des Heils en Landgoed Ontmoet laat zien hoe externe expertise en interne ambitie samenkomen om zorgprocessen te verbeteren. Met de juiste begeleiding en een focus op verandering en innovatie wordt gewerkt aan een toekomstbestendige en uniforme werkwijze binnen de V&V, zonder de flexibiliteit van andere domeinen te beperken. Of zoals het credo luidt: “Als het anders en beter kan? Dan gewoon doen!”

Leger Des Heils

Susan Landgoed Ontmoet

Getriggerd door ons artikel en benieuwd wat we voor jou kunnen doen?

Neem contact met ons op en plan een vrijblijvende kennismaking, of ga direct de diepte in met een foucussessie.

Contact opnemen

Wil je dit artikel delen?

Bottom shape