Interview Header

In gesprek met onze collega Nolan

Auteur Landgoed Ontmoet
Door: Landgoed Ontmoet

Inhoudsopgave

  1. Je bent nog niet zo lang aan het werk bij Landgoed Ontmoet, hoe zijn de eerste weken?
  2. Wat vind je het leukste aan het werk dat je doet?
  3. Wat kan jij en wat kan Landgoed Ontmoet betekenen voor zorginstellingen?
  4. Als je het moet samenvatten, wat doet Landgoed Ontmoet dan?
  5. Echt doen, dat klinkt gemakkelijk, is dat het ook?
  6. Is voor jouw gevoel die noodzaak wel altijd zichtbaar in een organisatie?
  7. En specifiek? Wat voeg jij toe in dit soort trajecten?

“De kracht van de eenvoud” is een term die bij mij past. Geen ingewikkelde verslagen of administratieve lasten, maar gewoon doen!

Je bent nog niet zo lang aan het werk bij Landgoed Ontmoet, hoe zijn de eerste weken?

Het is een hele fijne ervaring geweest om hier te starten. Iedereen die aan een nieuwe baan begint, zal het herkennen. De eerste dagen stonden vol van nieuwe indrukken, nieuwe mensen leren kennen en veel processen leren kennen. Het team van Landgoed Ontmoet voelt direct als een goed en hecht team, het is echt een warm welkom geweest. Er was veel diversiteit in de werkzaamheden waar ik mij de eerste dagen mee bezig kon houden.

Voor mijzelf stel ik wel altijd als doel om alles zo snel mogelijk eigen te maken. Nu ik een paar weken verder ben, voel ik mij al een stuk comfortabeler in mijn rol en durf ik wel te stellen dat ik een ambassadeur van Landgoed Ontmoet ben. Mijn ervaring bij zorginstellingen, speelt hierin zeker mee. Het is voor mij geen grote stap om mij te verplaatsen in de klanten van Landgoed Ontmoet, ik weet wat er speelt.

Wat vind je het leukste aan het werk dat je doet?

Landgoed Ontmoet is niet van de ellenlange verslagen en rapportages schrijven. Wij willen niet te lang verhalen maken, gewoon binnen de organisatie naast de mensen gaan staan, schouders eronder en gaan. Wij laten ons niet gieten in een vorm en kunnen juist goed meebewegen in de organisatie. We zijn compleet onafhankelijk, enige belang is dat de organisatie kan ontwikkelen en stappen kan maken. We doen wat nodig is, en laten links liggen wat niet nodig is. Het proces van de organisatie, kunnen meehelpen, en meebewegen staat voorop.

Tactische denkers is een rol die ons goed past. Problemen en issues zullen we goed analyseren voordat we iets doen. Mocht het gaan om een niet goed geformuleerde visie, dan weten wij die om te zetten tot iets concreets. Wij springen in het gat en trekken aan de touwtjes om snel verandering te realiseren. Wij zijn heel erg zichtbaar binnen de organisaties waar we mee werken en zijn actief betrokken bij het proces.

Nolan En Bas Zorg En Ict Beurs

Nolan en Bas bij de Zorg en ICT Beurs

Wat kan jij en wat kan Landgoed Ontmoet betekenen voor zorginstellingen?

Wat kan ik brengen bij de organisatie? Mijn eerste indruk, waar wij voor staan is tweeledig. Landgoed Ontmoet kan regievoering op digitalisering toepassen en we ondersteunen bij professionaliseren van de ICT-organisatie. Op die manier versnellen wij de digitalisering binnen een organisatie en versterken regievoering, eigenaarschap en samenwerking. Samen kunnen we op deze manier de organisatie ontlasten en beter gebruikmaken van de expertise die al in huis is.

Ik begin vaak met de vraag, waar wil de zorginstelling of scholengemeenschap over 5 jaar staan? Het doel op zich is mooi, maar hoe kan een organisatie daar komen? Het invullen van die route of ambitiekalender is vaak lastiger voor organisaties en daar kunnen wij goed bij ondersteunen.

Hierbij nemen we een stuk op gebied van ICT mee, wij zijn echt de verbinder tussen de verschillende afdelingen. Wat mij opvalt bij veel zorg- en onderwijsinstellingen, veel gebeurt in de waan van de dag. De wil om strategisch verder te gaan en verder te denken is er zeer zeker. Maar het dagelijkse werk moet ook gedaan worden, dat kan voor wrijving zorgen.

Landgoed Ontmoet is de lijm tussen de diverse afdelingen. Wij brengen een frisse blik omdat we niet in de organisatie zitten. Communiceren de afdelingen wel goed met elkaar? Lopen de processen nog wel goed? Zouden processen efficiënter kunnen? Doen verschillende afdelingen niet hetzelfde werk? Als ‘buitenstaander’ kun je hier objectiever naar kijken en trek je andere conclusies.

Als je het moet samenvatten, wat doet Landgoed Ontmoet dan?

We helpen teams en afdelingen om processen te begrijpen en ervoor te zorgen dat werkzaamheden en oplossingen op de juiste manier worden toegepast. We ondersteunen een team bij het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen. Wij maken de weg vrij voor het laten plaatsvinden van innovatie. Denk dan vooral aan ondersteunen op het gebied van implementatiemanagement, portfoliomanagement, programmamanagement en projectmanagement.

We zijn een brug tussen de teams, zodat iedereen op de hoogte is van de processen en de voortgang van ontwikkelingen. Wij zorgen voor verbinding tussen leveranciers en mensen in de organisatie en verschillende afdelingen binnen de organisatie.

Wij coachen en begeleiden teams binnen een organisatie. We moedigen continu verbeteringen aan en begeleiden een team bij het identificeren en aanpakken van knelpunten en uitdagingen. Wij hebben een signalerende rol, wij zien de knelpunten als je wilt versnellen binnen processen. Kortom, wij voeren de juiste gesprekken, met de juiste mensen op de juiste momenten.

Echt doen, dat klinkt gemakkelijk, is dat het ook?

Je kunt alleen wat bereiken als de organisatie ervoor open staat.

Er zijn veel ballen om in de lucht te houden binnen een organisatie. Er is sprake van personeelstekort, systemen moeten aangepast worden of aangeschaft worden. Een bestuurder vindt het soms lastig om al deze taken te vervullen.

Maar wil een organisatie ook echt een stap maken? Is het precies helder wat een organisatie al heeft en wat verbeterd of geoptimaliseerd kan worden? Of gaat het niet altijd om willen en is er meer sprake van moeten? Dan is het lastig. Als de noodzaak wel wordt gevoeld binnen de organisatie, dan kunnen we er wat mee. Je moet er bewust van zijn, van de noodzaak. Veranderingen kunnen, maar je moet het zeker eerst willen.

Is voor jouw gevoel die noodzaak wel altijd zichtbaar in een organisatie?

Het kan zijn dat dit niet het geval is. We kunnen dan samen met een onderwijs- of zorgorganisatie de ambitie kalender opzetten. Zijn er zaken die er aan komen? Hoe kunnen we samen de kalender invullen. Samen zichtbaar maken wat er aan zit te komen en de stappen zetten die nodig zijn. In de eerste gesprekken die ik voer, is vaak ook wel de vraag, hoe volwassen is de organisatie? Is de basis binnen een bedrijf goed op orde? Waar wil je naartoe als organisatie? Wat is hiervoor nodig? Samen kijken naar de punten die op de agenda moeten komen. Richting i.p.v. een strategie bepalen om dit te bereiken. Daar kan Landgoed Ontmoet een rol in spelen.

En specifiek? Wat voeg jij toe in dit soort trajecten?

Ik kom met de voeten uit de klei, wat ik in het begin al aangaf. Ik heb lang bij zorgorganisaties gewerkt. Ook als het om grote vraagstukken gaat, ik zorg ervoor dat we het klein houden, ik heb een nuchtere blik, en kijk naar de dingen doen die nodig zijn. Niet alles moet je onnodig ingewikkeld maken, dat voeg ik toe. Natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk. We kunnen veel en bewegen mee binnen organisaties. Ik denk dat het vooral belangrijk is om je niet blind te staren op de vraag, maar meer naar de competenties te kijken binnen de organisatie.

De problemen en de vraagstukken zijn zo divers. Wat ik samen met Landgoed Ontmoet toevoeg is niet in een zin te stoppen, omdat de vraag bij een organisatie ontzettend kan variëren. Ik kom graag een keer vrijblijvend kennismaken om te kijken wat ik samen met het team van Landgoed Ontmoet kan betekenen.

Susan Landgoed Ontmoet

Getriggerd door ons artikel en benieuwd wat we voor jou kunnen doen?

Neem contact met ons op en plan een vrijblijvende kennismaking, of ga direct de diepte in met een foucussessie.

Contact opnemen

Wil je dit artikel delen?

Bottom shape